Az Interlingua egy nyelvtana

Alexander Gode & Hugh Blair IALA 1951

A MAGYAR KIADÁSHOZ

A magyar fordítás magát a fordítást tekintve közkincs (public domain) jellegű. Egyebekben az eredeti jogtulajdonosok szerzői jogai élnek.

A magyar változat nem egyszerűen az eredeti angol nyelvű dokumentum fordítása, hanem annak a magyar nyelvű adaptációja, számos kiegészítéssel, bővítéssel, egyéb hozzádott értékkel. Formáját tekintve ez a mai angol változat egy régebbi verzióján alapul, ami tartalmilag semmi különbséget nem jelent, ez a döntés csak a felszín nehézkes magyarra átültetése miatt történt így.*

Didaktikai okok miatt ahol csak lehetett, az angol és a magyar nyelv eltérései miatt szükséges változtatásokat a szövegbe ágyazva, külön megjelölés nélkül illesztettük be, mintha az eredeti szöveghez tartozna. Ahol az eltérés mértéke ezt nem tette lehetővé, vagy bizonytalanok voltunk a magyarítás miatt szükséges változtatások validitásában, esetleg a fordításon és adaptáláson túlmenően értelmezni kellett az eredeti szöveget, ott a törzsszövegtől elkülönülő, kiemelt megjegyzést alkalmaztunk.

Az interlingva nyelvtan dokumentum innen letölthető - tömörített HTML formátumban (1598 kB), illetve PDF-ként (1570 kB).

Érdekességképpen: a nyelvtan interlingva nyelvű változata is elérhető...

Ez úton szeretnék köszönetet mondani a magyar fordítás anonimitást kérő szerzőjének munkájáért, valamint Jeszenszky Ferencnek segítségéért, hibajavításaiért.


a Szerkesztő

* A mai angol nyelvű változat menürendszere olyan JavaScriptes megoldást alkalmaz, amelynek átültetése a magyar nyelvre az ékezetes betűk használata miatt igen nehézkes, és bonyolult lett volna, ezért ettől eltekintettünk. A jelenlegi forma tartalmilag semmiben nem különbözik az angol nyelvű változat tartalmától, csak a menürendszer megoldása más rendszerű. Tehát a használat során semminemű hátrány nem éri a magyar felhasználókat.


lap tetejére   |   következő oldal »


Az eredeti interlingva nyelvtannal kapcsolatban Ado Hall-nak, a magyar változattal kapcsolatban pedig nekem lehet levelet küldeni.