A fordítás és magyarra adaptálás Thomas Breinstrup: Interingua-kursus for begyndere (Dansk Interlingua Union, 1984, 2009) című műve alapján készült.

Postscripto / Utószó

Gratulálunk! Elvégezted az interlingua segédnyelv kezdő tanfolyamát. Jelenleg kb. 750 szót tanultál meg. A nyelvtan egészét természetesen nem ismered még teljes részleteiben, de a legfontosabb témákkal tisztában vagy. Amennyiben a későbbiekben el szeretnéd mélyíteni a tudásodat, azt javasoljuk, hogy tanulmányozd az interlingua irodalmat.

Ha úgy gondolod, beléphetsz valamelyik nemzeti interlingua szövetségbe (sajnos jelenleg még nincs magyar szövetség) a neved, címed és e-mail címed elküldésével. A belépéssel egyúttal a Nemzetközi Interlingua Szövetség (Union Mundial pro Interlingua – UMI) tagjává is válsz. Ezzel megkapod a lehetőséget, hogy szerte a világban interlinguát tanuló vagy beszélő emberekkel kommunikálj. Így könnyen találhatsz magadnak interliguát értő barátokat az egész világból, akár az interneten keresztül is.

AZ UMI nemzetközileg terjesztett folyóirata a Panorama, ezen kívül léteznek, helyi vagy regionális kiadványok is, mint például Skandináviában az Actualitates. Gazdag interlingua nyelvű könyvtár áll rendelkezésedre, valamint részt vehetsz nemzetközi interlingua konferenciákon is ahol a nyelv segítségével újabb barátokat találhatsz. Az éves tagsági díj tartalmazza a nemzetközi és általában a helyi kiadású folyóiratokat is, díja 15 és 25 euró között van.

Már megtanultad az interlingua alapjait. Ennek segítségével könnyebben fogsz más idegen nyelveket is megérteni, főként olyan nyelveket, amelyek a latinból származnak, mint például az olaszt, a spanyolt, a portugált és a franciát.

A szavak megértését is fejlesztheted, ha elemzed az alkotóelemeit. Példa legyen a conspiration, ahol a con az ‘együtt’, a spirar pedig ‘lélegezni’ jelentésű – így a conspiratores ‘együtt lélegzők’-et jelent. A pan ‘kenyér’ jelentésű, így a companiones ‘kenyeret együtt evők’-et jelent.

Évszázadokkal ezelőtt Európában a tudomány és a művészet nyelve a latin volt. Ha orvos vagy, vagy biológus, jogász, pszichológus nyelvész esetleg pap, felismerheted, hogy mekkora mennyiségű információhoz juthatsz az interlingua segítségével. És így számos más szakmákhoz is.

Az interlingua kezedbe adja a kulcsot az ajtóhoz.

Multe gratias pro tu attention, e bon placer con le studio.

Le inseniator